Sunnmørsbunad 17.mai

Sunnmørsbunad 17. mai
Rebeca Krøvel i sunnmørsbunad

Sunnmørsbunad 17.mai

Sunnmørsbunad 17. mai er helt naturlig for sunnmøringer og siden bunaden etter manges mening, er en av de stiligste bunadene Norge har, så er det også mange som ikke har direkte sunnmørske aner som velger sunnmørsbunad. Det er mulig at det er en overvekt av sunnmøringer som mener at sunnmørsbunaden er en av de fineste, men jeg mener å huske at den også ble kåret til det i en eller annen avstemming. Mulig det var i Sunnmørsposten?

Det finnes utrolig mange vakre bunader i Norge, og en av de mest populære er vel beltestakken fra ulike deler av Telemark. Om man skal dømme utifra bunads-populasjonen på 17. mai i Oslo, så er det svært mange fra Oslo vest spesielt som har aner fra Telemark. Det er godt mulig at mange derfra har besteforeldre i Telemark, men det har også blitt mer og mer vanlig og også akseptert, av den gemene hop i alle fall, at man velger bunad fra andre steder i landet enn der man er fra.

Mine barn ville gjerne ha Telemarksstakk de også, men der gikk grensen gitt. Er man andre-generasjons-sunnmøring, så er det sunnmørsbuand som gjelder. Det får da være visse grenser. Dessuten er den Telemarks-stakken en av de aller dyreste, og sunnmøring er man dog i mer enn en forstand.

Bunadssølv

Stor bryst-sølje, mansjett-knapper og hals-sølje, Märtha-knapp er det som er standard tilbehør til sunnmørsbunad. I tillegg så er det sølvbeslag på lommen og det er sølv på capen. Noen har også sølvbelte til sunnmørsbunad, men da bør man tilrettelegge for det under brodering av forkleet, da det for blir tykt med det originale forkleet i tillegg til sølvbelte. Märtha-knappen med røde steiner er mest populær her i huset. Den kommer i ulike varianter, med og uten røde steiner.

 

Sunnmørsbunad 17. mai

Annet tilbehør

De har etterhvert kommet mye annet tilbehør til bunad enn cape og sko. Nå får du kjøpt både hårbånd og hårbøyle, og det finnes ringer og mange ulike typer ørepynt.

Rebeccas russe-venninner på Nordstrand i Oslo, de fleste i bunad på 17, mai 2012. Vi ser her mange av Norges bunader er representert.

Link til Bunadsrosen i Drøbak som selger alle typer bunader og tilbehør, og som i motsetning til Bunadsbutikker i Oslo, tar telefonen – og har parkeringsplass utenfor døren.

Kristina Krøvel i sunnmørsbunad.